Hajdúnánás élő Emlékezet Fala
Főoldal | Városunk történelme | Városunk gazdasága | Városunk hétköznapjai | Városunk helytörténete | Média


HAJDÚNÁNÁS ÉLÕ EMLÉKEZET FALA

Kedves Olvasó!

A magyar nemzeti értékekről és a hungaricumokról jogszabály rendelkezik. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződnek azok a feltáró munkák, melyek a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálják. Nemcsak a magyar nemzeti értékeket, hanem a helyi, települési sajátosságokat, különlegességeket is meg kell őriznünk az utókor számára. Közös célunk, hogy városunkban, illetve azon túl is egyre többen ismerjék meg a múltból fakadó, közös értékeinket, hagyományainkat, melyek évtizedek, évszázadok óta körülvesznek bennünket. A cél, hogy számba vegyük, összegyűjtsük, s dokumentáljuk a Hajdúnánáson fellelhető értékeket, majd közkincsé tegyük és gondoskodjunk arról, hogy minél szélesebb körben megismertessük ezeket. Mindemellett fontos megjegyeznünk, hogy ezzel a munkával nemcsak összegyűjtjük városunk kincseit, hanem elősegítjük azt is, hogy ezek az értékek fenn is maradhassanak.


Ezen értékeink megmentése érdekében a nyári diákmunka során városunk nebulói kamerát fogtak kezükbe, s egyfajta video-dokumentációs rövidfilmeket készítettek a városunkban élő idős emberekkel, akik elmesélték nekik, így Önöknek is azokat a régmúlt idők történéseit, melyekre mára egyre kevesebben emlékeznek.
Valamikor az élet természetes része volt, hogy az idősebb generációk mesékben, történetekben adták tovább tapasztalataikat, ismereteiket. Ezzel szemben ma már a tudásunk jelentős részét iskolában vagy a hír közegekből szerezzük, sokszor megkérdőjelezhető minőségben, akár manipulált szerkesztési elvek alapján is a kor elvárásainak megfelelően.


Kívánom Önnek, hogy e rövid filmek megtekintése közben szép és kedves emlékek törjenek a felszínre, melyek segítségével újabb és újabb történeteket, élményeket oszthat meg környezetével.


Az idősebb generációt arra bíztatom, hogy osszák meg tapasztalataikat, élményeiket családtagjaikkal, ismerőseikkel. Aki pedig a nagy nyilvánossággal is megszeretné ezt tenni, kollégáink állnak rendelkezésükre és gazdagíthatják ezt a gyűjteményt az Önök élményeivel is. Várjuk jelentkezéseiket vagy kész anyagaikat az (emlekezetfala@gmail.com) e-mail címünkre!


Ez a filmarchívum kísérletet tesz a tradicionális tudás-átadás élményének felelevenítésére, a modern technika eszközeivel. A szemtanúk az átélt eseményeket mesélik el hitelesen úgy, hogy a jövő generáció nézői ne legyenek manipulálhatóak a közelmúltunk eseményei kapcsán.

 

Szólláth Tibor
Hajdúnánás város polgármestere

 

 

Városunk Hétköznapjai
Városunk Történelme
Városunk Gazdasága
Városunk Helytörténete