Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Alíz nevű látogatóinkat!
2019. november 14.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum



Fejlesztések a Hajdúnánási Gyógyfürdő környezetében

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat a Hajdúnánási Építő- és Szolgáltató Kft.-vel együttműködve 2013 februárjában sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett, „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések” elnevezésű pályázati felhívásra.

A pályázat tartalmát 2013. szeptember 19-én sajtótájékoztató keretében ismertette Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Rozgonyi Attila, a Hajdúnánási Építő- és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. 

A „Hajdúnánási Gyógyfürdő környezetének funkcióbővítő fejlesztése” című projekt keretén belül megújul a város természeti kincsének számító Hajdúnánási Gyógyfürdő környezete. A közel 471 millió forint összköltségvetésű pályázat által megítélt támogatásból mintegy 445 millió forint fordítható fejlesztési célokra.

A projekt eredményeként a Fürdő utca a Bányász Üdülő és Étteremtől kezdődő szakasza a Kempingig teljes egészében megújul: a fürdő nyári bejáratának tengelyében egy közel 4000 négyzetméteres közösségi tér kerül kialakításra, amely a város lakói, a fürdőlátogatók és a turisták számára egyaránt kedvező kiszolgálást jelent majd. A közösségi tér kialakításán túl a közlekedés feltételeinek javítása, új parkolók kialakítása mellett új burkolatot kapnak a járdaszakaszok és az útszakasz egy része, a téren pedig egy szabadtéri színpad, úgynevezett amfiteátrum kerül kialakításra, mely alkalmas lesz előadások, rendezvények, figyelemfelkeltő események lebonyolítására – mondta a városvezető.

A pályázat alapvető célja, hogy Hajdúnánási Gyógyfürdő környezetében egy olyan közösségi tér jöjjön létre, amely hozzájárul a város lakóinak valamint a fürdőlátogatók, turisták minél jobb kiszolgálásához. A projekt kivitelezési munkálatai várhatóan a jövő év végére fejeződnek be. 



LAKOSSÁGI FELHÍVÁS!
a szabadtéri tüzek időszakára való tekintettel, továbbá a tűzesetek megelőzése érdekében

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a 43/2012. (XI. 30.) Önkormányzati Rendeletével (a továbbikban: Rendelet) az avar és kerti hulladék égetés, valamint szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól rendeletet alkotott, melyben

  • az avar és kerti hulladék ártalmatlanítás szabályaira,
  • a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokra hívja fel a figyelmet.

A Rendelet 2. § (3) bekezdése szerint avar és kerti hulladék égetése minden év október 15-től a következő év április 15-ig végezhető el.”

A Rendelet 3. § (1) bekezdése szerint „Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.”

A Rendelet 3. § (7) bekezdés alapján „Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.”

A Rendelet 5. §-a rendelkezik a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról: Szabadtéren tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.”

… tovább az Önkormányzati Rendeletre

Felhívom a lakosságot, a gondozatlan telkek, területek tulajdonosait, hogy lakókörnyezetüknek az éghető gaztól, szeméttől, száraz növényzettől való megtisztítást végezzék el. A szabálytalan tűzgyújtás helyszíni bírság kiszabását, illetve szabálysértési eljárást von maga után.

Dr. Kiss Imre
jegyző



„Te szedd” akcióban Hajdúnánás lakói

2013. szeptember 14-én városunk is csatlakozott a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult önkéntes hulladékgyűjtési akcióhoz.

A Te Szedd akció célja, hogy összefogja azokat a lakosokat, akik tenni szeretnének azért, hogy tisztább környezetben éljünk, ezért egy napot arra szánnak, hogy megtisztítják lakóhelyüket és környékét a gazdátlan szemétkupacoktól.

A Hajdúnánási Polgárőr Egyesület irányítása mellett szeptember 14-én délelőtt mintegy 850 ember – tanintézményeink diákjai, pedagógusai, és a Hajdúnánási Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének tagjai - gyűjtötte városszerte és Tedejen az eldobált szemetet. Az akció során mintegy 185 zsák hulladék gyűlt össze. 


Tovább





Ingyenes internet hozzáférés Hajdúnánás központjában és gyógyfürdőjében

Hajdúnánáson a lakosság és a városba érkező vendégek, átutazók számára a város főterén és a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén 2013 júniusától nyilvánosan hozzáférhető és használható internet hozzáférési pontok állnak rendelkezésre.

Erről tartott sajtótájékoztatót Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere 2013. szeptember 13-án a település főterén, aki elmondta, hogy a szolgáltatás működéséhez szükséges nagy teljesítményű adók akár egy kilométer távolságról is kiszolgálják az internetet igénybe vevő felhasználókat, de csak abban az esetben, ha optikai rálátás van az antennára. A Köztársaság téren a Kollégium tetején található a szolgáltatás működéséhez szükséges antenna, a gyógyfürdőben pedig az úszómedence és a gyógymedence közötti részen van elhelyezve az antenna. 


Tovább





A megújult Somorjai László Városi Sportcsarnok ünnepélyes avatására került sor 2013. augusztus 30-án Hajdúnánáson

Az I. Borbély Lajos Kézilabda Utánpótlás Torna első napján tartott mérkőzéseinek szünetében került sor a 25 millió forintos pályázati összköltségvetésből megújuló Somorjai László Városi Sportcsarnok ünnepélyes avatására.

Szólláth Tibor polgármester köszöntő szavai után Dr. Kónya László, a Belügyminisztérium Önkormányzati Stratégiai Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott ünnepi beszédet. Örömét fejezete ki azért, hogy Hajdúnánás fejlődő város, amely kiemelt figyelmet fordít a településen a sportoláshoz szükséges feltételek megteremtésére, és a fiatalok a sport szeretetére történő, helyes nevelésére.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat által elnyert 20 millió, valamint az 5 millió forint önerő nyújtott fedezetet a kivitelező Hépszolg Kft. által elvégzett munkálatokhoz. Az épület szociális része külső hőszigetelést kapott, megvalósult a nyílászárók cseréje, tetőszerkezet javítása, a beázások megszüntetése, a homlokzat színezése.


Tovább





Hajdúnánás is bekapcsolódott a Magyar Dal Napi rendezvénysorozatba

Szeptember második vasárnapján hazánkban tíz vidéki és egy határon túli településen tartották meg a magyar zene vokális ünnepét, a fővárosban pedig tizennégy helyszínen szóltak magyar dalok.

A Nánási Népdal, Nóta és Tánc Kedvelők Egyesületének szervezésében, a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, a Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. és a Magyar Nótások Országos Szövetségének támogatásával 2013. szeptember 8-án „Délibábos Hortobágyon” című népdal, nóta és operett műsorral városunk immár másodjára kapcsolódott be a Magyar Dal Napja alkalmából megtartott programsorozatba.

A rendezvény szervezője, a mintegy 30 taggal büszkélkedő Nánási Népdal, Nóta és Tánc Kedvelők Egyesülete volt, ami a Hajdúnánáson tevékenykedő népdal, nóta és tánccsoportok összefogásával alakult meg 2013. június 27-én. Az egyesület célja a hagyományos magyar népi kultúra értékeinek megőrzése, tovább éltetése mellett az egyéni elképzelések, ambíciók megvalósítása. 


Tovább





 Gazdag programok az államalapítás ünnepén

A Szent István napi ünnepi programok a négynapos hétvégére való tekintettel az idei évben már augusztus 16-án megkezdődtek. Esténként könnyűzenei koncertek, gyermekelőadás, japán, valamint indonéz művészeti csoportok fellépései várták a hajdúnánásiakat és az ide látogatókat.

A Squre zenekar, a Malaga Quintett és a PG csoport augusztus 16-án, az Alexa Country Band és a Hooligans pedig szombaton szórakoztatta a Hajdúnánási Gyógyfürdő vendégeit a nagymedence után felállított színpadon. A zenei produkciókat megelőzően a fürdő közönségét zumba edzés és vízitorna, a kisebbeket arcfestés várta. Augusztus 18-án délelőtt a Fukuno Gyermek Középiskola Rézfúvós zenekarának látványos előadása nyűgözte le az érdeklődőket, este pedig a közel 13 éve működő Naná Színház társulata a Kukás Guru című előadásával immár 100. alkalommal szórakoztatta a nézőket.  

A négynapos programsorozat harmadik napján, a Köztársaság téren kora este elkezdődtek az előadások: az akkusztikus zene kedvelőit Farkas Jenser Balázs műsora szórakoztatta, majd az X-faktor tehetségkutató műsorból ismert Janicsák Vecával énekelhetett együtt a közönség. A koncerteket követően az est további részében Rákos Márton és zenekara hívta utcabálra a szórakozni vágyókat.


Tovább





Nánás a Hajdúhéten

2013. augusztus 14. és 19. között Hajdúböszörmény adott otthont a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhétnek, melyen településünk képviseletében a Startmunka Program, a Hajdúnánási Ipartestület, a Hajdúnánási Gyógyfürdő és a Bocskai Korona csapata is jelen volt.

Augusztus 16-án délelőtt mezőgazdasági, valamint ipari és kereskedelmi konferenciákkal kezdődőött a rendezvény a Széchenyi István Szakképző Iskola és Kollégium épületeiben, ahol Szólláth Tibor polgármester a Hajdúnánáson működő mezőgazdasági programokról, gyakorlatokról tartott előadást.

A nagyszabású kiállításon a Hajdúnánás Városi Önkormányzattal közösen képviseltette magát a Martinek Farm Bt., Nyakas Farm és a Tápcenter Kft., a Hajdúnánási Gyógyfürdő, a Tourinform Iroda és a Bocskai Korona. A Startmunka Program pavilonjánál az érdeklődők megkóstolhatták a mezőgazdasági projekt keretében termesztett görög- és sárgadinnyét, a Tedej Zrt. pedig tartósítószer mentes gyümölcsleveivel nyújtott felfrissülést a nyári hőségben. A Korpona utcáról induló „Traktorkarnevál” hangolóján településünk részéről a Hajdúnánási Gimnasztráda lépett színpadra. 


Tovább





Hazaváró Ünnep 2013.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Szépen Emberül! Alapítvány a Szent István napi rendezvények részeként idén ötödik alkalommal szervezte meg a Hazaváró Ünnepet augusztus 19-én és 20-án. A rendezvény azokat a nánásiakat szólítja, meg, akiket bár szülővárosuktól távol sodort az élet, mégis szívesen látogatnak haza Hajdúnánásra, s találkoznak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

A szülővárosuk iránti kötődés vezérelte azokat a hajdúnánásiakat, akik augusztus 19-én délután érkeztek városunkba. A hazalátogatók kora délutántól kezdve a város által kínált programokon vehettek részt, megtekinthették a Hajdúnánási Gyógyfürdőt valamint a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény időszaki és állandó kiállításait is. A Helytörténeti Gyűjtemény „Liturgikus tárgyak a Hajdúnánási történelmi egyházak gyűjteményéből” című tárlatról Buczkó József etnográfus tartott előadást, mely által a résztvevők megismerhették a két történelmi egyház szertartásain használt berendezési tárgyakat, öltözeteket.  A tárlat megtekintése után a Kitaszítottak című állandó kiállítás révén a látogatók átfogó képet kaphattak a XX. század legsötétebb évtizedeinek történéseiről Hajdúnánás vonatkozásában.


Tovább





Japán zenekar városunkban

A Hajdú-Bihar megye és Toyama tartomány között fennálló több mint három évtizedes együttműködésnek köszönhetően augusztus 18-án a Debreceni Virágkarnevál fellépői között üdvözölhettük a Fukuno Gyermek Középiskola Rézfúvós zenekarának tagjait, akik karneváli műsoruk előtt Hajdúnánásra is ellátogattak.

A Toyama Megyei Művészeti Kulturális Szövetség elnökének, Koizumi Hirosi rendezőnek köszönhetően a Hajdúnánás és Toyama tartomány között erősödő kapcsolat eredményeként augusztus 17-én és 18-án 53 tagú japán csoportot láttunk vendégül, akik két napon keresztül ismerkedhettek városunkkal és élvezték vendégszeretetünket.

A Fukuno Junior High School Brass Band Club nevezetű művészeti csoport 12 és 15 év közötti diákokból áll, akik Japánban számos fesztiválon vettek már részt, azonban Európában most jártak először. A 36 fős zenekari együttes tagjai az 5 fő táncossal kiegészülve augusztus 18-án délelőtt a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén mutatták be tehetségüket az érdeklődő közönség számára.


Tovább




1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84